Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

ο Απόστολος Παύλος και οι εθνικοί


Β. Η συμβολή του Αποστόλου Παύλου και οι περιοδείες του.
Η μετάδοση του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο.

 α.Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: «Ποια ήταν η συμβολή του αποστόλου Παύλου στο γεγονός της τεράστιας [i] εξάπλωσης και [ii] επιρροής του Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο;» Διαβάστε τα παρακάτω κείμενα χωρισμένοι σε 4 ομάδες (κείμενα 1 και 2 οι ομάδες Ι & II, κείμενα 3 και 4 οι ομάδες ΙIΙ & IV) και προσπαθήστε να απαντήσετε στην ερώτηση στο τέλος του πίνακα, βρίσκοντας στοιχεία μέσα από το κείμενο.
[αν έχετε άγνωστες λέξεις ή δεν καταλαβαίνετε κάτι στα κείμενα, ρωτάτε χωρίς να διστάσετε!]
ΟΜΑΔΕΣ Ι & II- Η ζωή και η προσωπικότητα του αποστόλου Παύλου
1. Ο Παύλος για τη ζωή του πριν τη μεταστροφή του [Φιλ 3, 5-6]
«Γεννήθηκα Ισραηλίτης από τη φυλή Βενιαμίν, Εβραίος γέννημα θρέμμα. Ως προς την εξήγηση του Νόμου ανήκα στους Φαρισαίους, με ζήλο κατεδίωκα την εκκλησία κι ήμουν άμεμπτος σε ό,τι αφορά την τήρηση του Νόμου.»
2. Η μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου [Πραξ 22, 4-16]
«Την πίστη των χριστιανών την κατεδίωξα μέχρι θανάτου, συλλαμβάνοντας και κλείνοντας στις φυλακές άντρες και γυναίκες, όπως μπορεί να μαρτυρήσει και ο Αρχιερέας και όλο το Μέγα Συνέδριο. Από αυτούς πήρα και επιστολές συστατικές για τους αδελφούς μας τους Ιουδαίους στη Δαμασκό και πήγαινα να φέρω στην Ιερουσαλήμ δεμένους και τους εκεί χριστιανούς για να τιμωρηθούν. Καθώς πήγαινα και πλησίαζα  στη Δαμασκό, ξαφνικά κατά το μεσημέρι άστραψε γύρω μου δυνατό φως από τον ουρανό. Έπεσα στη γη κι άκουσα μια φωνή που μου έλεγε: «Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;» Κι εγώ απάντησα: «Ποιος είσαι, Κύριε;» Η φωνή μού είπε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς ο Ναζωραίος, που εσύ τον καταδιώκεις». Όσοι ήταν μαζί μου είδαν το φως και φοβήθηκαν∙ δεν άκουσαν όμως τη φωνή εκείνου που μιλούσε. Εγώ είπα: «Τι να κάνω, Κύριε;» Τότε ο Κύριος μού απάντησε: «Σήκω και πήγαινε στη Δαμασκό. Εκεί θα μάθεις όλα όσα σου όρισε ο Θεός να κάνεις». Καθώς δεν έβλεπα από τη λαμπρότητα του φωτός εκείνου, μ’ έπιασαν από το χέρι αυτοί που ήταν μαζί μου και με οδήγησαν στη Δαμασκό. Εκεί ζούσε κάποιος Ανανίας, άνθρωπος που ακολουθούσε πιστά όσα λέει ο Μωσαϊκός Νόμος, και τον τιμούσαν όλοι οι Ιουδαίοι που κατοικούσαν στη Δαμασκό. Αυτός ήρθε να με συναντήσει, στάθηκε μπροστά μου και μου είπε: «Σαούλ, αδελφέ μου, απόκτησε πάλι το φως σου». Κι εγώ την ίδια στιγμή βρήκα το φως μου και τον κοίταξα. Κι αυτός μου είπε: «Ο Θεός των πατέρων μας σε διάλεξε να γνωρίσεις το θέλημά του, να δεις εκείνον που το εκπλήρωσε και να ακούσεις τη φωνή από το ίδιο του το στόμα. Γιατί εσύ θα γίνεις μάρτυράς του, και θα μαρτυρήσεις σε όλους τους ανθρώπους αυτά που είδες και άκουσες. Και τώρα, τι καθυστερείς,σήκω και βαφτίσου και ομολόγησε ότι αυτός είναι ο Κύριος, για να καθαριστείς από τις αμαρτίες σου.»
Καταγράψτε τις κρίσιμες στιγμές της ζωής του αποστόλου Παύλου, συμπληρώνοντας τις φράσεις:  α. Γεννήθηκα: .......................................................................................
β. Ανήκα: .........................................................................................................
γ. Κατεδίωκα: ...................................................................................................
δ. Πηγαίνοντας στη Δαμασκό: ................................................................................
.......................................................................................................................
.......................................................................................................................
ε. Ο Ανανίας μου είπε: .........................................................................................
.......................................................................................................................
.......................................................................................................................


14Αυτός (ο Χριστός) πραγματικά είναι για μας η ειρήνη. Αυτός έκανε τους δύο αντιμαχόμενους κόσμους ένα λαό και γκρέμισε με τον σταυρικό του θάνατο ό,τι σαν τείχος τούς χώριζε και προκαλούσε έχθρα μεταξύ τους. 15Κατήργησε δηλαδή τον ιουδαϊκό νόμο των εντολών και των διατάξεων, για να δημιουργήσει με το έργο του από τα δύο εχθρικά μέρη (από τους Ιουδαίους και τους εθνικούς) μία νέα ανθρωπότητα, φέρνοντας την ειρήνη.
26Είστε, λοιπόν, όλοι παιδιά του Θεού, αφού πιστεύετε στον Ιησού Χριστό. 27Κι αυτό, γιατί όσοι βαφτιστήκατε στο όνομα του Χριστού, έχετε ντυθεί το Χριστό. 28Δεν υπάρχει πια Ιουδαίος και ειδωλολάτρης, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος, δεν υπάρχει άντρας και γυναίκα· όλοι σας είστε ένας, χάρη στον Ιησού Χριστό. 



Γράψτε τα βασικά σημεία του κηρύγματος του αποστόλου Παύλου, συμπληρώνοντας τις φράσεις:
3α. Ο Χριστός είναι: ............................., γιατί ......................................................
3β. Ο Χριστός γκρέμισε: ................................................................................. . Με ποιον τρόπο; ......................................................................................................
3γ. Ο Χριστός δημιούργησε: ..................................................................................
4δ. Οι Χριστιανοί είναι: ..................................................., γιατί; .............................
4ε. Ανάμεσα στους Χριστιανούς δεν υπάρχει η διάκριση σε:......................................................... ........................................................, αλλά όλοι είναι: .................................................. χάρη στον: .................................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου